CORMAC O CAOIMH – WHERE THE WORLD BEGINS

Artiest info
Website - bandcamp
facebook
 

Acht jaar geleden schreef ik hier voor ‘Rootstime’ een recensie over de derde plaat ”The Moon Loses Its Memory” van de Ierse singer-songwriter Cormac O Caoimh uit Leeside, Cork. In zijn lange muzikale carrière maakte hij eerst deel uit van de Ierse folkpopformatie ‘The Citadels’ en daarna bouwde hij een sololoopbaan uit die hem optredens opleverde als voorprogramma van andere singer-songwriters zoals o.a. Josh Rouse, Declan O’Rourke en Damien Rice.

Zijn eerste soloplaat was “Start A Spark” uit 2007 die in 2012 een vervolg kreeg met het album “A New Season For Love”. De twee albums die op “The Moon Loses Its Memory” volgden zijn er om onduidelijke redenen in geslaagd om aan onze aandacht te ontsnappen, maar nu acht jaar later ligt hier wel zijn nieuwste en zesde soloplaat ”Where The World Begins” in de stereo rondjes te draaien. Het is de eind oktober op de markt verschijnende opvolger van zijn in 2017 verschenen vierde album “Shiny Silvery Things” en de in 2020 uitgebrachte vijfde plaat “Swim Crawl Walk Run”.

Op het nieuwe album krijgen we tien nieuwe eigen composities van Cormac O Caoimh aangeboden, songs die hij in de studio heeft opgenomen met de hulp van zangeres Aoife Regan, bassist Fergal O’Leary op vijf tracks en Martin Leahy op bas en drums bij de andere vijf nummers. Nog steeds brengt deze singer-songwriter zijn liedjes op vrij beperkt geïnstrumenteerde melodieën wat ze intimistisch en sober doet overkomen bij de luisteraar en waardoor diens aandacht meer toegespitst kan worden op de verhalen die hij in zijn songteksten vertelt. Enkele voorbeelden hiervan hebben we in de twee video’s bij deze recensie meegegeven: eerst hoort u het mooie “Aliens” en daarna volgt de albumopeningstrack “My Little Buddha”.

Deze woordkunstenaar excelleert daarnaast ook in enkele andere melancholische nummers zoals de meest recente single “A Good Place For You”, “When Someone Says It Must Be Hard”, “Jealousy”, en de drie reeds als single uitgebrachte songs “There Must Be A Catch”, het melodieuze “There Is A World” en de albumtiteltrack “Where The World Begins”. Het gemeenschappelijke thema dat doorheen de teksten van deze tien songs wordt verweven gaat over ouderschap, de liefde en autisme. Deze nieuwe plaat is de zesde van Cormack O Caoimh en we durven stellen dat het wellicht tot zijn allerbeste werk tot nu toe behoort.

(valsam)